Inspiratie; fika!

Mooie woorden, wensen, filmpjes en gedachten komen in het begin van een jaar altijd voorbij. En ik word dan zo blij als in deze wensen en overpeinzingen een woord, een kern, een kracht zit die ik dan weer mee kan nemen naar een les, naar een wens, in een verhaal.

En zo kregen we gisteren bij het werkoverleg van onze teamleidster een mooi filmpje te zien van Margaret Heffernan. En de boodschap waarmee ik het filmpje samen wil vatten was het woord Fika.

Fika betekende volgens Heffernan; gezamenlijk op krachten komen. Tijd maken voor gezamenlijk koffie drinken. Natuurlijk heb ik het woord nog even gesurft. Fika; een begrip uit en in de Zweedse cultuur. Gezamenlijk een pauze nemen; koffie drinken met iets lekkers. Draai je het woord om krijg je een oude vertaling van het woord koffie in het Zweeds.

En waarom ben ik dan zo blij met zo’n woord, een filmpje, deze boodschap? Omdat ik dan weer een excuus heb om een cake te bakken? Om gezellig met elkaar aan een tafel te zitten? Maar wel met iets lekkers. En dan door de ander bevestiging vinden, een idee krijgen of gewoon even op krachten komen. Tijd maken voor fika. Tijd maken voor jezelf, koffie en die ander!

Fika; eentje om mee te nemen! Dank!

image